0446 Vrcaljka tangencijalna, 6 DB rama, električna 12/220V

Tangencijalna vrcaljka.

SKU: 0446 Vrcaljka tangencijalna, 6 DB rama, električna 12/220V Kategorija: Oznake: , , ,

Vrcaljka tangencijalna, 6 DB rama, električna 12/220V

  • tip pogona: električni
  • napajanje: 12/220 V
  • snaga: 250 W
  • težina ramova: 30,0 kg

Tangencijalne vrcaljke

Tangencijalne vrcaljke su prvenstveno namijenjene pčelarima početnicima ili pčelarima sa manjim brojem društava, prevashodno zbog njihovog dizajna koji odlikuju male dimenzije i masa vrcaljke koja pčelaru omogućuje laku selidbu. Kod tangencijalnih vrcaljki ram je postavljen po obodu rotora (koša), pod pravim uglom u odnosu na osovinu. Izrađuju se za 3, 4 ili 6 ramova.

U ponudi je također i kombinovana trodijelna vrcaljka. Dijelovi ove vrcaljke su:

  1.  Gornji dio je ručna tangencionalna vrcaljka sa 3 LR ili DB polumedišna rama, ili 2 DB plodišna rama, sa perforiranim dnom, tako da med može nesmetano da teče u drugi dio vrcaljke.
  2. Drugi dio predstavlja cjedilo sa finim sitom od inoxa.
  3. Posljednji dio je kanta za prihvat koja može da zaprimi do 50kg meda. Kanta na dnu ima slavinu za istakanje meda, koja može biti PVC ili inox i ručke pri vrhu, koje olakšavaju manipulaciju.

Električne vrcaljke

Vrcaljke sa električnim pogonom sadrže još motor i komandnu tablu- elektroniku. Pogon predstavlja motor predviđen za priključenje na mrežni napon od 220V 50Hz, a dodatno može sadržavati i ispravljač na 12V. Pozicija motora sa priključenjem na 220V je sa gornje strane vrcaljke i motor se direktno povezuje preko reduktora sa osovinom koša, dok je pozicija motora na 12V u većini slučaja ispod tijela vrcaljke, a motor se preko remenice i remena povezuje sa osovinom koša. U slučajevima kada se motor nalazi ispod tijela vrcaljke, na istu je moguće montirati i ručni pogon. Elektronika preko koje se upravlja motorima na 220V sastoji se od prekidača uključeno/isključeno i regulacije broja obrtaja i regulaciju vremena rada motora. Kao dodatne opcije nude se još i funkcije za promjenu smjera okretanja kao i automatiku koja se može programirati sa ciljem definisanja preciznog programa vrcanja u smislu brzine, vremena i smjera okretanja. Snage motora koji se ugrađuju zavise od tipa vrcaljke, odnosno broja i dimenzije ramova i podaci o njima su dati u tabeli ispod.